Sala Silvergruva

I hundratals år bröts silver i Sala Silvergruva. Kungar som Gustav Vasa och Karl IX lovprisade gruvan genom att ge den epitet som ”Svea Rikes skattkammare” och ”Riksens förnämsta klenodium”.

Upplev silvergruvan

Idag är Sala Silvergruva ett kärt och omtyckt besöksmål, där olika typer av upplevelser erbjuds – både ovan och under jord. Gruvbesök erbjuds året om för både privatpersoner och företag. Grupper kan även boka in sig på unika event och fina mötes- och konferensmöjligheter finns i ett flertal historiska byggnader på gruvområdet.

Ät gott hos oss

Att anordna middagar och andra festligheter vid och i gruvan är en gammal tradition, som upprätthålls än idag. Vi erbjuder unika event som gästabud i Gruvbygården eller sopplunch och julgröt under jord. På helger och varje dag under sommaren serveras hembakat fika och vällagade luncher i Konstmästargården. Huset byggdes under tidigt 1800-tal och var bostad åt gruvans Konstmästare med familj. Konstmästaren var ansvarig för gruvans pumpsystem.

Ät gott på Sala Silvergruva.

Övernatta mitt i Sveriges historia

Du kan boka enkelrum eller hyra hela huset för större sammankomster. Huset har totalt 31 bäddar fördelat på 15 rum, en stor lounge och tillhörande faciliteter.   

Marketenteriet, som byggnaden heter, byggdes i början av 1900‐talet för att fungera som ungkarlshotell. Dock gick planerna i stöpet den gången. Inte förrän 100 år senare inrättades det boende som finns där idag. Boendet är inrett i vintagestil, för att du ska få den där rätta känslan av ”förr i tiden” ‐ och vakna upp riktigt utsövd.

Bo på Sala Silvergruva.

Kontakt

Tel: 0224-67 72 60
E-post: bokning@salasilvergruva.se